Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Első kézből értesülhet újdonásgainkról és akcióinkról! 

Kartondoboz gyártás

Hogyan készül el egy doboz

 

Cégünk kartondoboz gyártással és stanc szerszám készítéssel is foglalkozik. Szeretnénk, ha kicsit jobban megismernék ezt a folyamatot.

 

Egy új egyedi, eddig nem gyártott doboz elkészítéséhez egy új stancoló szerszámot kell tervezni és készíteni. Ez a szerszám fogja kivágni a kartont. Kollégánk a legkorszerűbb CAD szoftverrel szerkeszti meg a szerszám tervrajzát, majd műhelyünkben legyártjuk azt. Ezután kicseréljük a régi szerszámot az újra, és már indulhat is a tesztelés. Ha a tesztelés sikeres volt, és az előírt hibahatáron belül készült el a doboz, kezdődhet az éles termelés.

 

A stancolást legjobban a préseléssel lehetne leírni. 

A folyamat során a kartonlapot a stanc szerszámhoz „sajtoljuk” amely kivágja a felesleges részeket és végeredményül megkapjuk a kívánt méretű dobozunkat. A cégünk manuálisan adagolható sajtoló gépet használ, mivel ez a típusú gép sokkal jobban testre szabható és pontosabb, egyedi dobozok gyárthatóak vele.

 

B1-Stancolo-gep.jpg

 

A stancolás története

 

Egyszerűen a stancolás nem mást, mint formák kivágása egy síkfelületből. A 18. század közepétől kezdték el használni a cipőgyártásban, hogy gyorsabban tudják a bőrt kivágni. Akkoriban a bőrbe a lyukakat kézzel ütötték, ami nagyon megterhelő volt a készítőre nézve. A folyamat sokáig tartott, sok volt a hiba és a lyukak közötti eltérés. A stancolás elterjedésével, a cipészeknek egyszerűen csak el kellett készíteni a mintát (stanc szerszámot) és már tudták is tömegével gyártani a cipőket. Ez a folyamat sokkal gyorsabb, biztonságosabb és pontosabb.

 

A stancolás feltalálása először csak egy iparágat segített, de ahogy teltek az évek egyre több és több irányba tudták fejleszteni. Az 1900-as évektől kezdve indult meg igazán az elterjedése. A kezdetleges gépeket csak kézzel hajtott futószalagokkal tudták üzemelni. A 19. század elején alakították először úgy ki a gépet, hogy egyszerűen lehessen bennük cserélni a stancoló szerszámot, ezzel megkönnyítve és gyorsítva egy cipő elkészülését. Ez a fejlesztés nagyban csökkentette a lábbelik árát, mivel rövidebb idő alatt, sokkal több cipő tudott elkészülni.

 

Ahogy a 21. századhoz érünk a stancoló gépek sokkal komplexebbek lettek. Időközben rájöttek, hogy rengeteg iparágban is használható ez az eljárás, ezért elkezdték alkalmazni a nyomdászatban és a fémiparban is.

 

Cégünk több géppel is operál, ezzel biztosítva a folyamatos, gyors és egyedi dobozok gyártását.